Novo

Beskućnik je pronašao novčanik sa 170.000 eura! Vratio ga je vlasniku, a njegov odgovor ga je ostavio bez teksta!

Sigurni smo da ste do sada imali priliku pročitati nekolicinu tekstova o dobroti i humanosti, tekst koji vam u potpunosti vrati vjeru u ljude.

Takav je i današnji tekst u kojem ćemo malo govoriti o tome, pa ako vas ova priča slučajno dirne do suza, vjerujte da niste jedini. Postoji ona stara narodna misao koja kaže “u muci se prepoznaju junaci”. Mada je 44- godišnji beskućnik o kojem govorimo u današnjem tekstu imao svega 25 centi u svom džepu, on je pronašao jedan novčanik na pločniku i nije dugo razmišljao kada je odlučio šta će uraditi s njim.

Priča koju vam donosimo danas dolazi iz dalekog Tajlanda. Jedan dizajner popularnog svjetskog brenda “Hermer” je izgubio svoj novčanik u kojem je imao čak 170.000 eura, kao i par kreditnih kartica. Ovaj beskućnik je pronašao taj novčanik te je mogao odlučiti da zadrži taj novac. Niko ne bi nikada saznao, a on bi imao hranu, smještaj, sve što je uvijek htio imati. Međutim, njegova savjest je ipak rekla drugačije. Odlučio je otići do prve policijske stanice i predati novčanik, a onda je ispričao šta se desilo.

Vlasnik novčanika je vrlo brzo stigao te mu je beskućnik lično uručio novčanik. Bio mu je beskrajno zahvalan, međutim, tu se priča nije završila. Bogati dizajner se odužio beskućniku tako što mu je poklonio stan i dao mu je posao kojeg je ovaj uistunu trebao. Kazao je da najviše cijeni dobrotu i poštenje ovog čovjeka i kako davanje neke sitne nagradice nije rješenje. On će taj sitniš kad tad potrošiti i opet će gladovati i spavati na ulici, zaslužio je puno bolje. Ovakvi humanisti zaslužuju toplu hranu i udoban krevet.