Baštovanski trik: Ako ovu biljku posadite pored paradajza, imat ćete više plodova!

0

Već je uveliko vrijeme za nove sadnice paradajza, kako bi u ljeto imali lijepe, velike i zdrave plodove.

Baštovani koji već godinama sade paradajz već znaju pojedine trikove koje koriste svaki put.

Još jedan je trik koji mi danas imamo za vas. Dakle, pored svake sadnice paradajza poželjno je da posadite tri sadnice bosiljka! Ako budete redovni i berete vrhove bosiljaka, razgranaće se i proizvesti više aromatičnih listova i neće prerano procvjetati.

Prema iskustvima baštovana, i neven isto tako djeluje na paradajz kao prirodna zaštita i pospješuje njegov rod, a ujedno neven je i ljekovita biljka. Dobar komšija paradajzu je također bijeli luk koji odbija crvenog pauka ili koprivinu grinju.

Pored paradajza vrlo dobro je posaditi i niski grašak zbog toga što ta biljka fiksira kiseonik u tlu i čini ga dostupnim korijenju paradajza i tako služi kao prirodno đubrivo.

Mrkva isto tako, povoljno djeluje na paradajz, ali ako je posađena ispod njih stvoriće sitnije korjenje.

Loše komšije paradajzu su krompir, krastavci i komorač zbog toga što su izlučevine njihovog korjenja negativno djeluju na rast paradajza. Paradajz je podložan i sličnim bolestima kao krompir i kukuruz, zbog toga bi te biljke trebalo saditi malo dalje jednu od druge.

Paradajz ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke doslovno “takmiče” za hranljive sastojke u zemlji. Ispod paradajza dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, rotkvu, špinat, peršun, praziluk, tako se ujedno bolje iskorištava prostor oko paradajza koji raste u visinu.

Preporučujemo