Baštovani, ove biljke razdvojite u bašti: Ni slučajno ih nemojte saditi zajedno, jer nećete imati uopšte roda!

0

Ukoliko imate baštu i želite posaditi određeno voće i povrće morate znati da su ovo biljke koje se ne slažu dobro kada su posađene jedna pored druge, te je zbog toga poželjno da budu zasijane na što većoj udaljenosti.

Objašnjenje zbog čega nemate dobar urod, može ležati upravo u ovome. Dakle, u kontaktu između biljaka, gljivica ili mikroorganizama, dolazi do izdvajanja određene hemikalije, koje usporavaju ili potpuno ometaju razvoj biljke koja je posađena u blizini.

U nastavku pogledajte koje su to biljke koje ne bi trebali nikako saditi zajedno, kako biste imali dobar urod:

1. LUK I GRAŠAK

Sve vrste luka, a pogotovo praziluk, onemogućavaju rast graška. Posebno kobno za grašak je ukoliko ga posadite pored bijelog luka. Njemu najviše odgovaraju korjenaste biljke, posebno repa, ali i peršun, i krstavac.

2. KROMPIR I PARADAJZ

S obzirom da krompir i paradajz pripadaju istoj porodici, isto su ugroženi od štetočina i bolesti. Ako ih posadite zajedno, vjerovatno će doći do razmjene štetočina i ostalih bolesti. Ovo isto pravilo važi i za papriku i patlidžan, koji također ne smiju da se sada sa krompirom i paradajzom.

3. PAPRIKA I GRAH

Ove kulture često postaju žrtve antraknoze, odnosno glivične bolesti koja izaziva formiranje crnih tačaka, ulceraciju stabljika i biljnog lišća, to jeste oštećenja na površini, kao i opadanje plodova. Ona često pogađa bundeve, dinje, lubenice, jagodičasto voće kao što su maline, ribizle, jagode. Ove biljke se isto tako, ne smiju saditi sa paprikom, graškom i pasuljem, tako savjetuju baštovani.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučujemo