Astronomi izvan sebe: Prema Zemlji juri nepoznata kometa (Video)

0
20

Asteroid promjera 40 metara Zemljinu orbitu prelazi 9. septembra, a astronomi upozoravaju kako postoji dobra šansa da udari u naš planet.

Naziva 2006 QV89 možda ne prijeti uništenjem cjelokupnog života na Zemlji, ali je i više nego dovoljan da zbriše cijeli jedan grad s lica Zemlje.

U Europskoj svemirskoj agenciji ističu kako bi udar bio snažniji od katastrofe u Čeljabinsku. Meteor od 20 metara 2013. eksplodirao je iznad Čeljabinska. U eksploziji su uništeni prozori, a više od 1000 ljudi je povrijeđeno.

No taj incident je uzbunio astronome ponajviše zato što ga nisu predvidjeli, a upravo to brine i kod asterioda koji nam dolazi u susret.

Šanse da nas 2006 QV89 pogodi su 1:7000, a iako to zvuči malo, u ESA-i upozoravaju kako je asteroid jedan od onih objekata koji se moraju neprestano pratiti jer nisu potpunu sigurni u njegovu putanju.

Nešto čudno leti prema nama. Nešto malo i hladno i neobično brzo. Niko ne zna odakle dolazi ili kamo ide. Ali nije odavde. Ovo je međuzvjezdani komet – drevna kuglica leda, plina i prašine, formirana na zaleđenim obodima daleke zvijezde, koju je neki sretni splet gravitacije bacio na put prema nama, piše Washington Post.
Astronomima je ova kometa pravi mali paket podataka iz svemira – dio udaljenog mjesta na koje ljudski rod nikad neće doći, ključ za sve svjetove koje ne možemo izravno promatrati.

To je tek drugi međuzvjezdani ‘uljez’ koji su znanstvenici vidjeli u našem Sunčevom sustavu. I to je prva takva kometa koju su uspjeli dobro pogledati.

Prateći kretanje komete, mjereući njezin sastav i prateći njezino ponašanje, istraživači traže tragove o mjestu iz kojeg je došla i prostoru koji je preletjela da bi došla u naš sustav.

Loading..