Savjeti Zdravlje

Ako vaše tijelo proizvodi ove zvukove, odmah idite kod ljekara: Pažljivo pročitajte o čemu se radi!

Zviždanje, krckanje i drugi zvuci koji vaše tijelo ispušta vas upozoravaju da nešto nije u redu i da treba pod hitno da se javimo doktoru.

U ovom članku smo za vas pripremili četiri karakteristična zvuka:

Pulsiranje i dobovanje u ušima – visok krvni pritisak

Ako dobovanje u ušima zvuči baš kao otkucaji srca, moguće je da imate povišen krvni priisak. Ako se ovo ne liječi, bolest povećava rizik od inarkta i moždanog udara.

Zviždanje u ušima – tinitus

Ukoliko čujete bilo kakvo zujanje, zviždanje, brujanje i na kraju šištanje, a da zvuk ne dolazi s vama, vjerovatno je riječ o simptomu tinitusa. Ukoliko je zvuk konstantno prisutan ili ako ne možete da zaspite ili da se koncentrišete, trebali bi prvo se javiti ljekaru opšte prakse. On će vam provjeriti da li se u vašim ušima nakupio cerumen, i to će uraditi prije nego što vam uputi kod ušnog doktora.

Zviždanje pri disanju – zapaljenje pluća, astma

Kada udištet ili izdišete zviždanje može da ukaže na slabiju gunkciju gornjih disajnih puteva. Doktor će tada utvrditi da li je riječ o početku astme ili infekciji pluća. Upala pluža se liječi isključivo antibioticima i tu prirodi lijekovi ne pomažu, a ako je riječ o astmi to se obično liječi pomoću inhalatora.

Krckanje u zglobovima – artritis

Ako pri svakom koraku ili pokretu čujete krckanje i ako uz osjećate bol, trebalo bi da zakažete pregled kod svog doktora. Ako imate ovu bolest, ona nije izlječiva, međutim, postoje lijekovi koji uporavaju njeno napredovanje te bar donekle olakšavaju život.

Oglasi – Advertisement