Novo

Ako vam često trnu ruke, dobro se pripazite da nemate jedno od ova dva oboljenja: U početku se sve čini bezazleno, ali kada uzme maha neće valjati!

Ako ste u zadnje vrijeme osjetili promjene u vašim rukama odnosno da one trnu bez razloga, vjerujemo da je pravo vrijeme da bratite pažnju jer to može da pokazuje određene simptome koji mogu da dovedu do dva velika zdravstvena problema.

Na rukama se nalaze najosjetljiviji receptori za dodir, koji su sa mozgom povezani preko nervnog sistema. Ukoliko jedan od tih nerava je oštećen ili pritisnut, mozak dobija druge signale zbog čega vaše ruke počnu da trnu.


Kako navode stručnjaci učestala trenjenja u rukama mogu da predstavljaju rizik od dva moguća oboljenja. Prvo oboljenje je štitan žlijezda, a drugi mnogo ozbiljniji jeste da bi moglo doći do moždanog udara. Bolest koja je poznata kao manjak hormona koje proizvodi štitna žlijezda se naziva hiperterioza, i zbog toga može doći do oštećenja nervnog sistema i jedan od signala da su se promjene desile jeste da vam ruke počinju da trnu.

Pored toga može doći do naglog debljanja, gubitka kose ili ukoliko osjetite da vam je stalno hladno, zbog ovih simptoma bi najradije trebali zakazati termin kod vačeg doktora.
Osjećaj bockanja u rukama kako navode stručnjaci može biti još jedan od simptoma moždanog udara.

Pored toga uzroci mogu biti iskrivljena usta ili facijalni mišići, otežan govor, pomućen vid, nemogućnost rasuđivanja, i ukoliko primjetite simptome kao što su ovi trebali bi otići kod doktora i nikako ne trebate zanemariti ove znakove, jer posjet doktoru vam može spasiti život. Vjerujemo da je bitno znati ove stvari jer je bolje prije vremena spriječiti neku opasnost nego dopustiti da se ona dogodi.

Oglasi – Advertisement