Savjeti

Ako mislite da ste debeli, u žestokoj ste zabludi: Evo zašto imate tako veliki stomak!

Napuhanost, nadimanje ili nadutost stomaka može biti znak nekog oboljenja, ali nadutost sama po sebi nije bolest.

To je uglavnom neprijatan osjećaj pritisak u trbuhu, zbog nje trbuh bude tvrd i napuhan više nego što bi se očekivalo nakon unijete hrane.

Nadutost nema veze sa gojazošću, a ponavlja se uglavnom s vremena na vrijeme.

Ovo su četiri razloga zbog kojih se javlja nadutost:

Hrana: Vaš stomak će sigurno biti nadut zbog hrane koju ste pojeli a koja se teško hrani. Zbog toga vam se savjetuje da ne jedete hranu koja je začinjena. Izbjegavajte brzu hranu, a nadutost se može javiti i u koliko ste alergični na nešto. Na primjer na gluten, postoji mnogo ljudi koji ni ne znaju da su alergični na gluten.

Količina: Ovo je u neku ruku logično jer ako se prejedete moguće je i da ćete sami osjetiti nadutost u stomaku. Nemojte se izgladnjivati ali se nemojte ni prejedati, nemojte jesti brzo i neka veličina porcije bude normalna.

Alkohol: Zbog alkohola vam se mogu javiti nuspojave, prevelikim konzumiranjem vam može uništiti organe, osjetiti ćete bolove a između ostalog i nadutost.

Vještačka pića: Kada kažemo vještačka pića, misli se na ona koja su obojena a i na gazirana. Gazirana pića vas mogu jako napuhati i zbog toga ćete imati osjećaj nadutosti.

Ono što pomaže kod nadutosti, je prije svega fizička aktivnost. Nakon jela nemojte odmah leći, ako imate priliku, otiđite pa prošetajte kako bi se u organizmu ručak brže svario. Ukoliko nemate vremena za šetnju, možete popiti medicinsku sodu sa malo vode kako bi stomak oslobodili nadutosti.