Novo

A sad adio: Oglasio se sin Ratka Mladića i otkrio tužne vijesti- Srbija i Republika Srpska u suzama (FOTO)

Ratko Mladić je osuđeni ratni zločinac isto kao i Radovan Karadžić.

On je jedan od rijetkih ratnih zločinaca koji su osuđeni a koji su još živi, ali je najvjerovatnije da će ostatak svojih života provesti iza rešetaka, zbog kazni koje su dobili na sudu u Hagu. On je za Srbe junak, a za ostali dio Balkana je jedan obični zlikovac za kojeg mnogi smatraju da je dobio malu kaznu za sve što je učinio devedesetih godina. Prema nekim saznanjima njegovo zdravstveno stanje je iz dana u dan sve gore. Prije nekoliko dana se javnosti obratio i njegov sin Darko koji je rekao nekoliko stvari o svom ocu.

Rekao je da je zdravstveno stanje od njegovo oca jako loše i da su mu holandski doktori rekli da je njegova krvna slika mnogo loša. Rekli su mu da ima sreće što je njegov otac u zatvoru jer bi sada zbog korone bio u velikoj opasnosti. Darko je zamolio tribunal da puste njegovog oca na 24 sata kako bi sudjelovao na sahrani jednog rođaka, ali naravno taj zahtjev je odbijen. Rekao je također da je njegov otac dosta izmoren jer se ne kreće dovoljno, ali je rekao da njegov otac redovno prati političku situaciju u Srbiji i isto tako i u regiji.

U novembru 2017. godine, Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i rantnih zločina koje je sprovodio u BiH. Postoje mnogi koji su smatrali da je ovo blaga kazna a i drugi koji misle da je prestroga. Ali sud u Hadu je dao maksimalnu kaznu koju je mogao da da.