Novo

11 znakova da vam šećer razara organizam: Ne ignorišite ih, važno je da prepoznate simptome!

Mnogi ljudi misle da samo dijabetečari imaju povišen nivo šećera u krvi.

Međutim, ovo nije istina. Svaka osoba može da pati od ovoga, a da čak i ne bude svjesna i da ne primjeti štetu koja je načinjena krvnim sudovima, nervima i organima.

Najnovija istraživanja govore da šećer čini dosta čudnih stvari našem organizmu.

1. Masnoće oblažu organe
Fruktoza, sastojak šećera tera jetru da efikasnije skladišti masti i to na čudnim mjestima.
Tokom vremena dolazi do stvaranja masnih naslaga oko vaše jetre, i to automatski izaziva oboljenje jetre.

2. Priprema nastanka dijabetesa
Svakih dodatnih 150 kalorija dobijenih usljed unosa šećera dnevno povećava šanse da se dobije dijabetes za 1,1 posto.

3. Haos od holesterola
Ne uzimajući u obzir osobe sa visokim holesterolom i gojazne osobe, kod osoba koje unose puno šećera u organizam bilježi se najveći porast lošeg holesterola i opasnih triglicerida.
Prekomjerni šećer dovodi i do toga da jetra proizvodi više lošeg holesterola dok u isto vrijeme spriječava organizam da ga izbaci.

4. Loše utiče na srce
Oboljenja srca su usko povezana sa dijabetesom. Moždani i srčani udari su najveći uzročnici smrti kod osoba sa dijabetesom tipa dva.

5. Krvni pritisak
Dok jedete slatko dolazi do prekomjernog lučenja insulina, koji loše utiče na sistem za cirkulaciju i na arterije. Hronični visok nivo insulina izaziva brži rast mišićnih ćelija oko krvnih sudova, a to prouzrokuje da se zidovi arterija stvrdnu, što je korak do visokog krvnog pritiska.

6. Izaziva dijabetes tipa 3
Neuropatolog sa Univerziteta Braun, Suzan de la Monte, smislila je termin „dijabetes tipa 3“ nakon što je njen tim saradnika prvi otkrio vezu između rezistentnosti na insulin, ishranu bogatu mastima i Alchajmerove bolesti. Po mišljenju ovih naučnika, Alchajmer je bolest metabolizma, u kojoj je oštećena sposobnost mozga da koristi glukozu i proizvede energiju.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement